Zon-op-dak

De coöperatie gaat zich in eerste instantie richten op zon-op-dakprojecten in de Broekstreek. Als eerste project wil de Ecomarke een zonnepaneleninstallatie realiseren op twee daken op het erf van de familie Bergsma te Eleveld.

Eleveld 5, het adres van het eerste zon-op-dak project

Het zal gaan om in totaal ongeveer 150 panelen die op de daken van twee schuren geplaatst worden. Een dergelijke installatie zal jaarlijks ongeveer 54 MWh aan stroom opleveren. Dit is het equivalent van het gemiddelde verbruik van zo’n 15 huishoudens (al zal het verbruik in de Broekstreek door de aard van de bebouwing wat hoger liggen).

Het realiseren van een dergelijk project door een energiecoöperatie heeft heel wat voeten in de aarde, aanzienlijk meer ook dan wat erbij komt kijken als een particulier wat zonnepanelen op zijn of haar dak wil hebben. In de eerste plaats is de welbekende salderingsregeling niet van toepassing, maar is de constructie dat de coöperatie de stroom verkoopt aan een afnemer: een elektriciteitsmaatschappij. De marktprijs voor elektriciteit is doorgaans relatief te laag voor een rendabele exploitatie. Daarom verstrekt de overheid een subsidiebedrag per kWh die geleverd wordt (het moge overigens duidelijk zijn dat in het huidige uitzonderlijke tijdsgewricht de marktprijs veel hoger ligt dan lang gangbaar is geweest – in 2022 zou bijvoorbeeld geen subsidie nodig zijn).

In de tweede plaats is de coöperatie niet de eigenaar van het dak. Daarom moeten er arrangementen getroffen worden tussen Ecomarke en de gastheer-dakeigenaar. Er dient een opstalrecht gevestigd te worden. Een overeenkomst regelt zaken zoals de financiële vergoeding die de dakeigenaar krijgt. Ook moet er een speciale verzekering afgesloten worden.

Ten derde vindt de financiering niet plaats door één persoon, maar via een combinatie van bijdragen van leden van de coöperatie en een lening bij het Drents Energiefonds. De Ecomarke heeft ervoor gekozen om de bijdragen van de leden te structureren door middel van obligatieleningen tegen een vast rentepercentage.

Voor de daadwerkelijke uitvoering van het project is uiteraard ook een serie technische stappen nodig: sterkteberekening, offertes aanvragen van installateurs en deze beoordelen, de financiële haalbaarheid uitrekenen, dakinspectie voor installatie, aansluiting aan het elektriciteitsnet, installatie, monitoring opzetten, een zgn NEN-1200 inspectie laten uitvoeren, onderhoud organiseren, enz.

Kortom, het op coöperatieve basis organiseren van een zon-op-dak project is geen sinecure. De Ecomarke hoopt echter met dit project zoveel ervaring op te doen dat volgende projecten als het ware routineklussen worden. Op die manier hopen we als De Broekstreek een nuttige bijdrage te leveren aan de energietransitie én inkomsten te genereren die ten goede komen aan de lokale gemeenschap.